ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА - ГР. ШУМЕН

НАЧАЛО
ЗА НАС
НОВИНИ
УЧЕНИЦИ
ПРИЕМ
УТВ ПРИ ПГИ
КОНТАКТИ
ДЗИ ЗДИППК НВО ДОКУМЕНТИ АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ За Учители За Родители и ученици УЧЕБНИ ПРЕДПРИЯТИЯ ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ STEM Достъп до информация Карта на сайта

Десетокласници от Професионална гимназия по икономика – Шумен „на лов” за астероиди

От 9 октомври до 3 ноември 2020 г. се проведе Общобългарска кампания за търсене на астероиди, организирана от IASC ( International Astrornomical Search Collaboaration).

В нея се включиха 10 екипа от ученици и студенти, които в свободното си време помагат на учените да следят какво се случва с тези малки, безвъздушни скалисти светове, обикалящи нашето Слънце.

Професионалната гимназия по икономика – Шумен участва в тази кампания с два екипа с ученици от 10 в клас. За по-малко от месец те прегледаха над 50 набора от изображения на звездното небе, направени с телескопа на Pan-STARSS, Институт по астрономия към Университета на Хавай. Използвайки софтуера Astrometrica, десетокласниците направиха точни измервания на времето и позицията на астероидите, които се движат във фонов режим. За всеки набор от изображения те изпратиха доклади с данните от замерванията.

След края на всяка кампания организаторите изпращат обобщен файл с резултатите от нея. Радостен е факта, че от 32 предварителни открития на астероиди в изминалата кампания, 12 са направени от десетокласниците на Професионална гимназия по икономика – Шумен под ръководството на г-жа Анета Маринова, преподавател по Физика и астрономия в гимназията. За добре свършената работа и за приноса им към следенето за появата на потенциално опасни за Земята астероиди, младите астрономи получиха сертификати.


Още новини

виж всички >>
Полезни връзки