ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА - ГР. ШУМЕН

НАЧАЛО
ЗА НАС
НОВИНИ
УЧЕНИЦИ
ПРИЕМ
УТВ ПРИ ПГИ
КОНТАКТИ
ДЗИ ЗДИППК НВО ДОКУМЕНТИ АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ За Учители За Родители и ученици УЧЕБНИ ПРЕДПРИЯТИЯ ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ STEM Достъп до информация Карта на сайта

Празникът на Шумен – 11 май 2022 г.

Уважаеми съграждани, скъпи ученици и родители,
11 май е денят на Шумен; една от онези дати във вековната история на Шумен, които са свързани с духа и традициите на нашия град, с почитта към светите братя Кирил и Методий и с отношението на шуменската общественост към образованието и духовността.
Днес си припомняме далечната 855 година, когато след битките с тъмнината на триезична ерес, е изплувала светлината на родните писмена. Азбуката – българската (славянската), нейното създаване не изчерпва делото на братята Кирил и Методий. С нея то само започва. По традиция ги славословим като „създатели на българската азбука“, като „родоначалници на българската и славянската литература“. И толкова. Но да се изчерпва делото на Светите Първоучители в тази „буквена рамка“ не стига. Светите братя, пред които се прекланяме днес, не само са проправили път към новата вяра с близки, разбираеми думи, те внасят говоримия език в литературата и воюват за правото на всеки народ да пише и чете, да развива културата си на свой собствен, разбираем език. Но най-значими са идеите на св. Кирил, разкрити в поетичното му слово, че книгите са главното условие за прогреса, че просветата приобщава човека към културата на света чрез знанията за живота. „Голи са без книги всички народи…“ Затова сме горди, че делото на двамата велики първоучители е покълнало в нашата красива земя, ухаеща на рози и здравец; тръгнало е от старите столици Плиска и Велики Преслав, за да се превърне в съкровищно достояние и на останалите славянски народи.
Това е един от примерите в нашата история, които ни карат да се гордеем и да носим самочувствието, че Шумен е люлка на българското духовно възраждане. Още преди повече от два века пътешественици минават през Шумен и с възхищение го определят като град „многонароден“, с училище „добропорядъчно“! Илия Блъсков нарича любознателността на шуменци „удивителна“. Той пише: „Нашите едновремешни стари са отдавали такава почит на книгата, както и на хляба“. В Шумен е първото театрално представление, дадено на 15 август 1856 г., на което била играна побългарената от Доброплодни комедия „Михал”, в която взели участие неговите ученици, между които и авторът на „Нещастна фамилия” – Васил Друмев. През 1828 година е създадено първото килийно училище за девойки, а през 1856 година – първото девическо класно училище и читалище. През 1846 година са основани първите училищни самодейни колективи, през 1850 година е основан първият български симфоничен оркестър.
11 май се чества като празник на града от 2000-та година. Тогава е приет и химнът на Шумен „Оттука започва България“. Шумен кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 г.; историческите и културни забележителности в общините Шумен, Велики Преслав и Каспичан, обединени под името „Шумен – земята на първите“, спечелиха първото място в категорията „Туристическа дестинация“ от наградите на Министерството на туризма за 2020 г.

Скъпи ученици! Неповторим и светъл е празничният ден, в който се прекланяме пред паметта на светите братя Кирил и Методий, пред духа и традициите на нашия град. Големият смисъл на празници като 11 май е не просто да си припомним миналото, а да се върнем към това, което сме били и да кажем какви искаме да бъдем. Заедно можем да пренесем този дух в съвремието.


Още новини

виж всички >>
Полезни връзки

Връзка към МОН Връзка към официалния сайт на РУО град Шумен