ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА - ГР. ШУМЕН

НАЧАЛО
ЗА НАС
НОВИНИ
УЧЕНИЦИ
ПРИЕМ
УТВ ПРИ ПГИ
КОНТАКТИ
ДЗИ ЗДИППК НВО ДОКУМЕНТИ АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ За Учители За Родители и ученици УЧЕБНИ ПРЕДПРИЯТИЯ ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ STEM Достъп до информация Карта на сайта

История

Онова, което не е написано, сякаш не е било, не се е случило, не е съществувало…

Затова ние написахме книга за нашето училище, плод на натрупания опит през изминалите 60 години.

Имало едно време едно училище, наречено Търговско – стопанска гимназия „Васил Коларов”. То се разкрива в началото на учебната 1949-1950 година. Училището има за цел подготовка на счетоводни кадри за нуждите на регионалната икономика. Решено е гимназията да носи името на бележития ни съгражданин Васил Коларов. Училището няма собствена сграда и занятията се провеждат в тогавашната мъжка гимназия „Васил Друмев”. Първият директор се казва Любен Панайотов Цървулев.

През 1957 г. училищата от този вид биват закрити. Тази съдба споделя и нашето училище. През двете последни години преди закриването си, училището е присъединено към Селскостопански техникум.

Развитието на стопанството налага през 1962 година повторното разкриване на училище, подготвящо специалисти със средно икономическо образование. За директор е назначена Божана Ковачева. Занятията се водят в сградата на ІІІ-та гимназия. Техникумът запазва патрона на ІІІ-та смесена гимназия „Вела Пискова”.

На 1.ІХ.1963 г. училището се премества в сградата на ІІ ПГ „Никола Вапцаров” като се учи на две смени.

Пред учебната 1963-64 г. специалностите се обогатяват с нови – „Стенография и машинопис”, „Икономика, планиране и отчетност на селското стопанство”. Създават се хор, струнен оркестър и фанфарна музика. На голямо внимание се радва и спортната дейност в техникума. През 1973 година се организира международно състезание по машинопис в град Шумен. Отборът ни се представя блестящо.

Става традиция през летните месеци учениците да работят в помощ на селското стопанство, главно при прибиране на реколтата.

Ежегодно училището участва в състезания по различни икономически дисциплини.

Практически умения учениците усвояват в часовете по търговска практика.

Отпускат се средства за сформиране на първия учителски естраден оркестър и за ушиване на костюми на участниците в групата за руски песни. Задължителен елемент от облика на ученика по това време е ученическата униформа.

Един от основните предмети, изучаван тогава е начална военна подготовка.

Повод за празнично настроение са ежегодните балове на абитуриентите.

През 1979 г. се навършват 30 години от създаване на техникума, за което училището получава орден „Кирил и Методий” ІІІ степен. По това време директор е Димитър Кехайов.

През учебната 1984-1985 година, след 35 години на съществуване, се сбъдва една отколешна мечта – преместване на училището в самостоятелна сграда. Ръководството полага много усилия за подобряване на материалната база. За първи път се извършва прием на ученици в осми клас.

През учебната 1985-1986 г. се провежда национално състезание по машинопис. Отборът ни се класира на второ място.

През учебната 1989-1990 г. се навършват 100 години от рождението на патрона на училището Вела Пискова и 40 от създаването на техникума. През учебната година са направени съществени промени в училищния правилник. Отменена е задължителната ученическа униформа, вечерният час, задължението на курсовите ръководители да посещават домовете на учениците. Особено големи промени претърпява обучението на учениците в XІ клас. За неефективна е призната формата на обучение на учениците в УПК.

През учебната 1996-1997 година техникумът продължава своя път с нов директор г-жа Верка Недева, която ръководи училището с много усърдие, мъдрост и любов.

През 1999 г., по случай 50 – годишнината на техникума са организирани множество състезания по различни учебни дисциплини, като празненствата завършват с тържествен концерт, който се превръща в традиция за училището.

 През 2003 година Икономическият техникум се преобразува в Професионална гимназия по икономика. За свой патронен празник училището приема 6-ти декември – Денят на банкера,   Никулден.

През лятото на 2011 година, директор на Професионална гимназия по икономика става г-жа Бистра Вацова.

Полезни връзки

Връзка към МОН Връзка към официалния сайт на РУО град Шумен